Logo SindFISC

Nimeni nu poate fluiera o simfonie! Este nevoie de o orchestră pentru a o cânta!

H.E. Luccock

Informare Start SindFISC

Dragi colegi din Finantele Publice,

Pentru prima data ma adresez voua in noua mea calitate de Presedinte al celei mai tinere organizatii sindicale din domeniul nostru comun de activitate, in numele intregii echipe de start a Sindicatului National Finante Publice – SindFISC, echipa ce a considerat, alaturi de membrii fondatori, ca in aceste momente, este mai mult decat necesara, construirea unei organizatii sindicale de tip sindicat national, la care sa aiba acces toti angajatii sistemului institutional al Ministerului Finantelor Publice, o organizatie destinata si dedicata numai lor.

Inca de la inceput, trebuie subliniat faptul ca prin aparitia acestei noi organizatii (ca numar, dupa cunostintele noastre, a 66-a organizatie sindicala existenta acum in Finante), nu se doreste dezbinarea oamenilor, nu se urmareste racolarea membrilor de sindicat din organizatiile deja existente, faramitarea unitatii sindicale, ci dimpotriva, scopul este acela, ca in timp, prin specificul organizatoric, in functie de dorinta fiecarui angajat, activitatea sindicala din Finantele Publice, sa se consolideze, sub umbrela unei organizatii nationale tip sindicat, dedicata exclusiv finantistilor, la care fiecare sa poata adera in cunostinta de cauza si sa-si poata regasi reprezentarea de care are nevoie, atat la nivel teritorial cat si la nivel central.

S-a plecat la drum cu o larga echipa de conducere executiva, in mare parte provizorie pana la prima Adunare Generala, formata atat din persoane noi, care nu au mai activat pana acum in nicio organizatie sindicala, cat si persoane, care cu experienta dobandita in aceasta activitate, pot influenta in bine reprezentarea finantistilor, lasand trecutului orgolii sau pretinse privilegii, existente in organizatiile pe care tocmai le-au parasit. Exista convingerea printre noi, ca atata timp cat intentiile sunt cele corecte fata de propriile persoane dar si fata de cei ce ni se vor alatura pe parcurs, angajatul din Finante cat si institutia in care isi desfasoara activitatea, de zi cu zi, va avea multe de castigat si nimic de pierdut. Aceasta organizatie se adreseaza celor ce cu adevarat cred ca prin implicarea fiecaruia si printr-o buna coordonare si reprezentare la nivel central si regional, se pot schimba neajunsuri ale institutiei si imbunatati lucrurile bune in mare parte, existente, celor care, poate, pe buna dreptate, in ultima perioada, si-au pierdut increderea si speranta ca un instrument numit sindicat, bine exploatat de oameni bine intentionati, poate aduce progres, conditia fiind, ca acesta, sa fie folosit in interesul membrilor sai, intereselor institutiei in ansamblul lor.

Va redau in esenta cele 10 obiective pe termen mediu si scurt ale Sindicatului National Finante Publice – SindFISC, stabilite cu ocazia primei sedinte a Biroului Executiv, la care au participat, ca invitati si membrii fondatori ai organizatiei, sedinta ce a avut loc vineri 25.03.2016, la sediul sindicatului:

 1. Asigurarea protectiei juridice a personalului pentru evitarea cazurilor de hartuire excesiva a acestuia, retinerea si anchetarea fara just temei si arestarea fara probe, avand in vedere complexitatea deosebita si interpretarea diferentiata a legislatiei fiscale, tendintele nejustificate ale unor contribuabili de rea credinta de a stopa actiunile Fiscului prin efectuarea de sezizari penale echipelor de inspectie fiscala, executare silita, precum si persoanelor de conducere din administratile fiscale regionale si judetene, cat si la nivel central.
 2. Formularea de propuneri si implicarea efectiva, logistic si financiar, in formarea primara si continua, pentru profesionalizarea intregului aparat fiscal.
 3. Propunerea si sustinerea neconditionata a eventualelor demersuri pe care Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar trebui sa le aiba, in vederea recunoasteri meseriei de inspector fiscal, ca si functie specifica ANAF prin completarea numenclatorului functiilor publice utilizate in Romania (COR - Clasificarea Ocupatilor din Romania), conturarea unui statut special pentru aceasta activitate specifica pe care o deruleaza angajatii acestui domeniu.
 4. Propuneri si participare directa la regandirea unui nou plan de dotare a intregii activitati ANAF cu tehnica de calcul adecvata, programe speciale pentru evidenta, colectare, inspectie, executare si antifrauda, precum si pentru alte necesitati care asigura cresterea operativitati activitatii fiscale.
 5. Pentru aparatul de inspectie fiscala, executare silita, informatii fiscale, verificari fiscale, juridic, etc, sa se elaboreze o procedura speciala de decontare a cheltuielilor de deplasare, in situatia in care in exercitarea atributiilor, personalul utilizeaza mijloace proprii de transport, tinand cont ca deplasarea la contribuabili sau instanta nu este o activitate intamplatoare (de care actualmente beneficiaza numai pentru decontarea sporadica si cu intarziere a consumului de carburant in cota fixa de 7,5 litri la 100 km), ci e una cu caracter permanent, ceea ce impune si decontarea cheltuielilor adiacente utilizarii autoturismului (uzura,asigurare,etc).
 6. Adoptarea unui sistem de stimulare suplimentara a personalului, individuala si colectiva, foarte transparent, luand in considerare mai multe criterii (gradul de realizare a programului de colectare a veniturilor fiscale, productivitatea muncii realizata, calculata ca raport intre veniturile incasate si numarul de personal angajat, cheltuieli efectuate de institutie la 10 milioane lei venituri colectate, atragerea de venituri suplimentare exceptionale ca urmare a unor actiuni dificile la contribuabili cu rist ridicat, realizarea creantelor fiscale prin executari silite, performanta individuala ,etc .).
 7. Stabilirea castigului salarial din diversele structuri ale Finantelor, in concordanta cu:
  • importanta sociala si complexitatea muncii pe fiecare structura;
  • presiunea neuropsihica la care este supus personalul;
  • restrictii legate de anumite activitati;
  • performanta;
  • asumarea riscurilor si mobilitatea, aria de competenta, in special in activitatile de: inspectie, executare, antifrauda, audit, juridic, verificari, informatii fiscale,achizitii publice, etc.
 8. Reanalizarea modului de repartizare a personalului pe administratii fiscale din regiuni si judete si completarea acestuia, indeosebi prin noi angajari, in vederea intineririi aparatului fiscal, pentru reducerea gradului incarcat de sarcini suplimentare si diminuarea masurilor exceptionale privind delegarea de competenta, in raport de criterii obiective, privind:
  • numar de contribuabili;
  • venituri colectate;
  • productivitate a muncii;
  • gradul de raspandire a contribuabilor, etc.
 9. Depolitizarea aparatului din Finantele Publice in sensul de a stabili ca functii politice numai cele de demnitate publica, toate celelalte urmand a constitui baza apolitica a Ministerului Finantelor Publice, a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice.
 10. Inventarierea si analiza tuturor actiunilor in instanta pentru recuperarea sau castigarea anumitor drepturi ale angajatilor si continuarea acestora sub umbrela noii organizatii. Dezvoltarea serviciilor oferite membrilor de sindicat de catre organizatie precum si obtinerea reprezentativitatii la nivel national si regional constituie obiective prioritare.

Echipa de start a SindFISC (organe executive la nivel central si teritorial):

Biroul executiv SindFISC:

 • Liviu Toader, Presedinte / coordonator al activitatii sindicale domeniul inspectie fiscala, verificari fiscale, tel. 0742 129 478, e-mail: liviu.toader@sindfisc.ro
 • Nicoleta Pirlitescu, Vicepresedinte / coordonator activitate sindicala informatii fiscale, antifrauda fiscala tel. 0740 223 385, e-mail:nicoleta.pirlitescu@mfinante.ro
 • Luminita Iancu-Tomsa, Vicepresedinte / coordonator activitate sindicala colectare creante bugetare (executare silita, administrare venituri, colectare) tel.0748 883 281, e-mail: luminitaiancutomsa@gmail.com
 • Andreea Antoanela Bizgu, Vicepresedinte / coordonator activitate sindicala domeniul servicii suport, tel. 0743 063 894, e-mail: andreea.bizgu@mfinante.ro

Comitetul Regional:

 • Mariana Tic-Chiliment, regiunea Bucuresti–Ilfov, e-mail: mariana.chiliment@gmail.com, tel. 0722 507 790
 • Lilica Voicu, Regiunea Ploiesti, e-mail: lilicavoicu@yahoo.com, tel. 0722 517 160
 • Teodora Negrea, Regiunea Brasov, e-mail: teodora.negrea.MS@mfinante.ro, tel. 0745 297 850
 • Dorin Modure, Regiunea Cluj-Napoca, e-mail: moduredorin@yahoo.com, dorin.modure.CJ@mfinante.ro, tel. 0728 001 033
 • Octavian Baloi, Regiunea Craiova, e-mail: baloi.octavian@yahoo.com, tel. 0726 121 147

Pentru regionalele Galati, Timisoara, Iasi, posturile raman vacante pana la identificarea unor persoane corespunzatoare functiilor respective. De asemenea vom desemna persoane responsabile la nivel central, exclusiv pentru activitatea Marilor Contribuabili si a Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice.

O alta decizie foarte importanta luata de catre cei reuniti in prima sedinta a Biroului executiv, a fost lansarea publica a initiativei privind colaborarea cu toate organizatiile sindicale din Finantele Publice, organizarea de comun acord a unei intalniri intre reprezentantii acestora si stabilirea unor actiuni de sustinere reciproca in avantajul membrilor pe care fiecare ii reprezinta. De asemenea s-a supus aprobarii celor doua organe de conducere executive (Biroului Executiv si Comitetului Regional) si semnarea parteneriatului de colaborare cu Asociatia Profesionistilor in Administrare Fiscala (ApiAF), lansata cu doua saptamani in urma, pornind de la necesitatea sustinerii reciproce in promovarea intereselor comune in a-si reprezenta proprii membrii, cat mai bine.

Principiile fundamentale de organizare si functionare ale Sindicatului National Finante Publice – SindFISC sunt: UNITATEA – TRANSPARENTA – PROFESIONALISMUL – SOLIDARITATEA!

Pentru orice detalii privind modul de organizare, va stam la dispozitie telefonic sau prin intermediul postei electronice. Pentru informatii suplimentare (statut, mod de organizare, procedura, etc.) nu ezitati sa consultati site-ul www.sindfisc.ro sau pagina de Facebook a organizatiei, instrumente de informare aflate in curs de upgradare.

Liviu Toader, Președinte