Stimați colegi finanțiști,
Așa cum v-am informat prin comunicatul anterior, vineri, 04.07.2025, am participat la întâlnirea cu Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, Ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Năzare, și alți membri ai Guvernului, în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit de Dialog Social, desfășurată la Palatul Victoria.
În completarea comunicatului oficial transmis de Guvernul României și a declarațiilor făcute la finalul reuniunii de Bogdan Hossu (alături de care am reprezentat Cartel Alfa), precum și a documentelor deja puse la dispoziția dumneavoastră, fac următoarele precizări:
- Pachetul legislativ privind măsurile fiscal-bugetare, aflat în prezent în transparență publică și dezbătut în cadrul acestei ședințe, urmează să fie asumat de Guvern în fața Parlamentului luni, 07.07.2025, la ora 14:00.
- Amendamentele formulate de CNS Cartel Alfa, împreună cu celelalte confederații sindicale prezente la discuții, și transmise deja în rețea către dumneavoastră, au fost înaintate tuturor grupurilor parlamentare pentru a fi dezbătute în ședința de luni. Având în vedere termenul extrem de scurt până la adoptare, acest demers a fost singura posibilitate de a încerca îmbunătățirea proiectului legislativ.
- În completarea punctelor de vedere prezentate de cele cinci confederații sindicale participante, am solicitat personal Prim-ministrului ca domeniul finanțe-publice să fie declarat sector prioritar, alături de cele două domenii deja recunoscute ca atare (învățământul și sănătatea). Prim-ministrul a răspuns că nu îl va declara prioritar, dar a dat asigurări că îl va trata cu atenție deosebită.
Am subliniat că toate obiectivele pe care Guvernul și le propune — inclusiv colectarea impozitelor și taxelor, combaterea evaziunii fiscale și atingerea țintelor bugetare — depind în mare măsură de implicarea personalului ANAF. Prim-ministrul a confirmat acest aspect și și-a exprimat interesul pentru reformarea instituției și pentru îmbunătățirea legislației de specialitate care să sprijine activitatea inspectorilor fiscali.
De asemenea, a precizat că reorganizarea nu va presupune automat disponibilizări, nici în domeniul finanțelor și nici în general, acest lucru urmând să fie analizat doar după finalizarea auditului instituțional aflat în desfășurare. Modul în care se va realiza această reașezare a organigramelor va face obiectul celui de-al doilea pachet de măsuri, care se preconizează a fi adoptat la sfârșitul lunii iulie.
Dacă primul pachet de măsuri fiscal-bugetare a fost elaborat rapid, invocându-se necesitatea prezentării lui la reuniunea EcoFin de marți, 08.07.2025, Premierul Ilie Bolojan a promis că pentru următoarele două seturi de măsuri (al doilea la finalul lunii iulie și al treilea în luna august) vor avea loc consultări extinse cu organizațiile sindicale. - La inițiativa SindFISC de a organiza acțiuni sindicale comune împreună cu celelalte organizații sindicale din domeniul finanțelor, două organizații — Meridian și Solidaritatea — și-au exprimat deja acordul de principiu. Tipul acțiunilor și calendarul acestora vor fi comunicate în perioada următoare.
Din perspectiva SindFISC, aceste acțiuni urmăresc să consolideze statutul finanțiștilor ca familie ocupațională distinctă în cadrul ramurii Administrație, considerând că doar astfel aceștia pot fi exceptați de la un tratament uniform și pot beneficia de atenția cuvenită, în acord cu specificul activității lor, precum și de corectarea nedreptăților acumulate de-a lungul timpului.
Nicolae-Liviu Toader, Presedinte
Contact: 0742 129 478 / e-mail