Logo SindFISC

Nimeni nu poate fluiera o simfonie! Este nevoie de o orchestră pentru a o cânta!

H.E. Luccock

Ședința Comitetului Interinstituțional

Ședința Comitetului Interinstituțional

Luni 10.10.2022, la București, sediul SindFISC, a avut loc sedinta Comitetului Interinstitutional, organ executiv de conducere format din liderii de institutii nationale, liderii regionali din finantele publice si membrii Biroului executiv.

Ordinea de zi a cuprins o analiza a activitatii membrilor Comitetului, de la data desfasurarii ultimului Consiliu National pana la zi, programul actiunilor sindicale din perioada urmatoare si probleme organizatorice ce tin de buna desfasurare a activitatii sindicale.

Hotararile adoptate de membrii Comitetului Interinstitutional au fost urmatoarele:

 1. monitorizarea indeaproape a asigurării de catre angajatori a bunurilor și serviciilor necesare bunei desfasurari a activitatii profesionale a celor pe care îi reprezentam, semnalarea derapajelor acolo unde acestea exista, in vederea corectării de către cei responsabili;
 2. derularea la nivel national a unei campanii de constientizare si incurajare in randul angajatilor in a-si solicita de la angajator, fiecare in parte, drepturile legale pe care aceștia le au dar din motive ce tin in mod deosebit de teama refuzului sau nerezolvarii de o lunga perioada de timp, nu o fac. Fenomenul de finanțare din propriile salarii a unei parti semnificative din activitatea institutionala (in mod deosebit cele legate de decontarea transportului in interes de serviciu, uniforme - unde este cazul, asigurarea biroticii si consumabilelor, sanatate si securitate la locul de munca, etc), conduce la consecințe agravante an de an în elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale institutiilor. În paralel, in contextul actualei situatii de criza, vom milita printre angajati pentru responsabilizare cu privire la modul de utilizare al resurselor puse la dispoziție de angajatori, dar fără afectarea bunei desfasurari a activitatii pe care trebuie sa o desfasuram cu totii.
 3. participarea SindFISC, impreuna cu FNSA organizatie reprezentativa la nivelul ramurii Administratie publica, la acțiunile de protest desfasurate de catre CNS Cartel ALFA in perioada 17-21 octombrie. Mai precis, SindFISC va participa în data de 20 octombrie la mitingul din Piata Victoriei, fiecare organizatie SindFISC de la nivel central/teritorial fiind reprezentata de un număr minim de participanți, asa cum cei prezenti la lucrari am stabilit. Amanunte cu privire la organizarea actiunii de protest pot fi solicitate liderilor SindFISC din fiecare institutie.
  Reamintim principalele revendicari in care ne regăsim si noi, finantistii:
  • stoparea creșterii preturilor;
  • cresterea salariilor și pensiilor;
  • deblocarea dialogului social;
  • aplicarea fără discriminari a Legii nr. 153 a salarizarii bugetarilor (conform acesteia anul 2022 ar fi trebuit sa consfințeasca pentru toți angajații, nu numai pentru unele categorii sociale declarate de guvernanti in timp ca fiind prioritare, atingerea nivelului maxim din grila, egalizarea la nivel maxim pentru toți finantistii);
 4. imbunatatirea fluxului comunicațional intre structurile sindicale centrale/teritoriale și angajati astfel incat, cat mai mult din activitatea SindFISC, sa fie cunoscuta/resimțită la nivelul fiecarui angajat, in paralel cu constientizarea tuturor finantistilor ca numai uniti intr-un sindicat national reprezentativ se vor putea rezolva cât mai multe dintre probleme resimtite an de an.

Nicolae-Liviu Toader, președinte SindFISC, vicepreședinte CNS Cartel ALFA
Contact: 0742 129 478 / e-mail